^Нагоре
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Обучение на учители по природни науки - ЦЕРН, Женева, Швейцария

Г-жа Таня Груева участва в обучение на учители по природни науки в ЦЕРН от 23.07. до 31.07.2016 г.

Вижте какво споделя тя:

 

Кабинетът по химия - лаборатория за успехи, иновации и място за сбъдване на мечти

  Така описвам своето работно място, защото постиженията на учениците ми, обичта в очите им, доверието към личността ми и работата, която върша, поддържат  емоционалния ми фонд от допамин и серотонин - продукти на науката на чудесата - химията. Много са талантливите ученици  на 33 ОУ, запалени от науката и техните успехи наистина ме зареждат с огромно количество енергия.  Тази енергия сбъдна една моя мечта, а именно участието ми  в квалификационен курс в ЦЕРН, Женева, Швейцария за обучение на учители по природни науки по НП „Развитие на педагогическите специалисти“ от 23.07. до 31.07.2016 г.

 Европейската организация за ядрени изследвания е най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици. Мисията на ЦЕРН в областта на науката е да разширява границите на познанието, като дава отговори на въпросите за тайните на големия взрив, как е изглеждала материята в първите моменти от съществуването на Вселената, какво е маса, как е придобита, защо някои елементарни частици нямат маса, от какво е направена 96% от Вселената т.н. „тъмна материя".

 Изключителен е и  приносът  на организацията в областта на информационните технологии. През 1989 г. в ЦЕРН е създаден „уеб (WWW)" или "The World Wide Web", което осигурява непрекъснат достъп до милиони сайтове с информация в различни географски райони и мрежата „Grid (Грид)". В ЦЕРН е разположен най-големият ускорител, който се намира на 100 метра под земята и е с дължина 27 км. Някои изотопи, произведени от ускорителя на елементарни частици, намират приложение в медицината като методи за диагностика и терапия на рак. Накратко наука без граници или, както го определят някой колеги, ЦЕРН е модерният храм на науката. Докосването ми до този храм е наистина сбъдната мечта.

 Мечтайте, мили деца!

 В началото винаги е една мечта!

 

 

Copyright 2018. 33 ОУ "Санкт Петрбург" - гр. София Rights Reserved.


Facebook