logo
logo

Хиляди британски ученици се включиха в „стачка“ в защита на климата.

Хиляди британски ученици излязоха на протест

Хиляди британски ученици се включиха в „стачка“ в защита на климата. Протестната проява се проведе в редица британски градове, включително в столицата Лондон. Учениците напуснаха учебните занятия и излязоха по улиците, за да настояват за политически решения в борбата с климатичните промени.

На площада пред парламента в Лондон стотици тийнейджъри се събраха и скандираха „Спасете нашата планета“. Те носеха плакати, на които пишеше „Климатичните промени са по-лоши от домашните“ и „Действайте сега за нашето бъдеще“. Повечето от участниците в демонстрацията казаха, че са получили разрешение от ръководствата на училищата си да напуснат класните стаи и да станат част от движение, наречено Младежи в стачка за климата (Youth strike 4 climate). То е обхванало редица европейски страни – Белгия, Швеция, Франция и Германия.

Говорител на британското правителство приветства ангажираността на младите към каузи, които ги засягат, но изрази съжаление, че заради тези протести те губят часове, за които пък преподавателите са се подготвили грижливо, предаде Нова телевизия. Протестите са организирани преди деня на международна младежка мобилизация за климата, обявена за 15 март и подета от шведската природозащитничка, 16-годишната Грета Тунберг.

Comments are closed.